Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Okres nauki: 5 lat

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:

  • zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
  • kreatywne i operatywne w działaniu,
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • chcą awansować i rozwijać się,
  • lubią pracować w zespole.

Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?

W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • języka obcego zawodowego.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych